Νέα

FRONIUS TransTig 230i & MagicWave 230i – Πλεονεκτήματα της νέας γενιάς [ i ]

Όπως είναι γνωστό τα συστήματα συγκόλλησης TIG του οίκου FRONIUS είναι στην πρώτη επιλογή των μεγαλύτερων κατασκευαστών όλου του κόσμου. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα της συγκόλλησης ή οποία είναι έτσι κι αλλιώς άψογη, αλλά και με τις δυνατότητες αναβάθμισης αυτών των συστημάτων. Ο οίκος εξαρχής επένδυσε και επενδύει καθημερινά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για τον λόγο αυτό τα ψηφιακά αυτά συστήματα είναι πολύ εξελιγμένα και τα μόνα που μπορούν να αναβαθμιστούν σε συστήματα αυτόματης συγκόλλησης με ψηφιακούς τροφοδότες σύρματος, να μετατραπούν σε πλάσμα συγκόλλησης κατηγοριών MicroPlasma, SoftPlasma & KeyHole Plasma και να συνεργαστούν απευθείας με customized interfaces με κάθε κατασκευαστή ρομποτικών βραχιόνων.
Η Fronius τα τελευταία χρόνια αναβάθμισε τη νέα σειρά μονοφασικών μηχανών TIG του οίκου με τα μοντέλα TransTig 230i και MagicWave 230i. Αυτά είναι σήμερα και τα Best Seller του οίκου και είναι 230 Α. Αερόψυκτα & υδρόψυκτα.
Φυσικά η νέα πλατφόρμα [ i ] εκτός της καλύτερης συγκόλλησης που προσφέρει, παρέχει και ευφυείς δυνατότητες στο θέμα της επικοινωνίας και των ψηφιακών γενικά λειτουργιών.

Επεκτασιμότητα

Τα ψηφιακά συστήματα που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί σωστά η συγκόλληση ανοξειδώτου ή αλουμινίου, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ειδικές λειτουργίες για να μπορούν να παρέχουν συνεχώς σταθερό τόξο και επαναλαμβανόμενη ποιότητα ραφής. Δεν αρκεί μόνο να μπορούν να συγκολλήσουν με συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα. Αυτό είναι το πιο απλό και το προσφέρουν όλες οι μηχανές AC / DC ανεξαρτήτου κατασκευαστή. Αυτό που τελικά αναζητά ο έμπειρος συγκολλητής, είναι η εύκολη και πλήρη παραμετροποίηση όλων των τιμών που χρειάζονται για να πετύχουν μια συγκόλληση σταθερή, με χωρίς πόρους και με καλή εμφάνιση.
Η πηγή ισχύος είναι το βασικότερο κομμάτι του συστήματος ΤΤ230i και του MW 230i. Σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου εξωτερικά και εσωτερικά, για να προσφέρει τις μέγιστες δυνατότητες και ευκολίες στον συγκολλητή. Αυτό έγινε με πάρα πολύ ψάξιμο, επενδύσεις και κυρίως αφουγκράζοντας τις πραγματικές ανάγκες των συγκολλητών. Τα σωστά περιφερειακά για κάθε εφαρμογή πρέπει να είναι ιδανικά σχεδιασμένα για να λειτουργούν τέλεια ως ένα σύνολο. Οι αναβαθμίσεις δεν έγιναν μόνο στην πηγή ισχύος. Έγιναν σε όλο το σύστημα. Ψυκτική μονάδα, τσιμπίδες συγκόλλησης, παρελκόμενα, ρομποτικά interface κλπ. Από τη χειροκίνητη μέχρι και την αυτόματη συγκόλληση καλύπτονται τα πάντα. Τσιμπίδες, καλώδια σύνδεσης, μονάδες ψύξης, συστήματα καταγραφής και αποθήκευσης δεδομένων συγκόλλησης, ακόμη και θύρες επικοινωνίας. Για να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης λειτουργιών υψηλής απόδοσης σε περίπτωση που χρειαστεί μελλοντική αναβάθμιση του συστήματος, σε πιο αυτοματοποιημένες παραγωγές με χρήση ρομποτικών βραχιόνων ή ευθύγραμμων συστημάτων.

Χαρακτηριστικά

Αυτό που προσφέρει την πραγματική δύναμη στα συστήματα της FRONIUS είναι το μοναδικά σταθερό τόξο και οι λειτουργίες παραμετροποίησης του. Ειδικά στην συγκόλληση αλουμινίου, που θεωρείται και από τα ζόρικα κολλήματα λόγω πόρων κυρίως, το τόξο πρέπει να είναι απόλυτα σταθερό. Αυτό εξασφαλίζεται από την υψηλή τεχνογνωσία και τεχνολογία συγκόλλησης του οίκου. Οι αναβαθμισμένες τεχνολογικά λειτουργίες των συστημάτων αυτών, προσφέρουν ευελιξία ακόμα και στον πιο απαιτητικό συγκολλητή.

Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

• Παλμική συγκόλληση έως 10.000 Hz . Άψογη συγκόλληση με πολύ σταθερό παλμικό τόξο. Όχι μόνο χειροκίνητα αλλά και ρομποτικά.
• Δυνατότητες ρύθμισης παλμών. Ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς, η Fronius προσφέρει όλες τις ρυθμίσεις που μπορεί να χρειαστεί ένας συγκολλητής. Όχι μόνο μπορούμε να αλλάξουμε τη συχνότητα Hz, τον κύκλο εργασίας και το πάνω και κάτω ρεύμα αλλά αλλάζουμε και την κυματομορφή ανάλογα με τις απαιτήσεις. Στη συχνότητα εναλλασσόμενου ρεύματος μπορούμε ακόμα και σε χαμηλή στα 60 Hz, να έχουμε απόλυτη σταθερότητα με παράλληλα χαμηλό ποσοστό θορύβου.
• Αυτόματη διαμόρφωση μύτης ακίδας. Στη συγκόλληση εναλλασσόμενου ρεύματος δηλώνουμε τη ¨μπίλια¨ που θέλουμε να έχει η ακίδα μας και η μηχανή μας την δημιουργεί αυτόματα. Αν π.χ. έχουμε μια ακίδα πράσινη διαμέτρου 2,4 χιλιοστά και η μπίλια μπροστά είναι 2,4 το τόξο μας θα είναι αρκετά πλατύ με αποτέλεσμα σε συγκόλληση πολύ λεπτών σημείων να έχουμε άπλωμα και μεγάλη θερμική ζώνη. Σε αυτήν την περίπτωση δηλώνουμε π.χ. 1,0 στον πίνακα της λειτουργίας αυτόματης διαμόρφωσης ακίδας και η μηχανή μας την διαμορφώνει με μπίλια ενός χιλιοστού.
• Λειτουργία TAC. Για συγκόλληση πονταρίσματος με πολύ μικρή πόντα. Επίσης για ποντάρισμα σε ελάσματα με κενό. Το τόξο δημιουργεί ένα παλμό στα λουτρά τήξης στις 2 λαμαρίνες και στη συνέχεια μεταπηδά το λιωμένο υλικό από την μεριά στην άλλη. Έτσι πραγματοποιείται το ποντάρισμα σε λαμαρίνες με μικρό κενό.
• Λειτουργία αποθήκευσης εργασιών. Η πηγή ισχύος έχει την δυνατότητα αποθήκευσης 1000 εργασιών σε σχέση με τις 100 του προηγούμενου μοντέλου. Επίσης πλέον υπάρχει η δυνατότητα καθορισμού ονόματος αυτών των εργασιών.
• Λειτουργία BlueTooth. Η πηγή διαθέτει BlueTooth για να μπορεί να συνδέεται με τις νέες μάσκες συγκόλλησης VIZOR CONNECT της FRONIUS. Το τόξο ανοίγει ακαριαία με το πάτημα της σκανδάλης. Τέρμα πια τα προβλήματα λόγω αντηλιάς ή λαμπών φθορίου. Επίσης με το BlueTooth συνδέεται η πηγή ισχύος και με τα ασύρματα παρελκόμενα όπως π.χ. το ασύρματο πεντάλ.
• Λειτουργία ¨Sync Mode¨. Ταυτόχρονη συγκόλληση των δύο πλευρών ενός ελάσματος. Κανονικά κατά την ένωση ελασμάτων, πρέπει να γίνει πρώτα ένα πέρασμα ρίζας από τη μία μεριά. Στη συνέχεια πρέπει να καθαριστεί και να συγκολληθεί από πίσω, κάτι το οποίο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορείτε να επιταχύνετε με την ταυτόχρονη συγκόλληση και από τις δύο πλευρές. Κατά την ταυτόχρονη συγκόλληση εναλλασσόμενου ρεύματος και τα δυο τόξα πρέπει να συγχρονιστούν αλλιώς θα υπάρχει θέμα. Για να γίνει αυτό, οι μηχανές Magic Wave έχουν μια λειτουργία (SyncMode) που εναρμονίζει τα δύο τόξα συγκόλλησης.

Οικονομία

Η οικονομία σε ενέργεια και η μη ανάγκης επιπλέον κατεργασίας των τεμαχίων από κάποιο σφάλμα συγκόλλησης, είναι σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του ιδανικού συστήματος. Γενικά, τα ψηφιακά συστήματα έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και δύναμης και παράλληλα είναι πιο οικονομικά γιατί καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Στο κομμάτι όμως της μη εμφάνισης σφαλμάτων, αυτό που παίζει ρόλο είναι η τεχνογνωσία που κρύβει το σύστημα και ο κατασκευαστής που το παράγει. Επίσης οικονομία προσφέρουν και μερικά από τα ¨έξυπνα¨ χαρακτηριστικά των πηγών, όπως η αυτόματη διακοπή του συστήματος ψύξης ( το οποίο έχει άμεση και αισθητή επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας) και φυσικά η αυτόματη διαμόρφωση της άκρης της ακίδας, η οποία μειώνει τους χρόνους συγκόλλησης που απαιτούνται από τον συγκολλητή. Γενικότερα αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οδηγούν στην εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής των μηχανών, σε ένα μικρό αριθμό αναλώσιμων και ουσιαστικά σε χαμηλότερες δαπάνες κάθε εργασίας, κάτι που το έχουν ανάγκη στις μέρες μας οι εταιρίες μεταλλικών κατασκευών.

Τέλειος σχεδιασμός

Τα ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης TIG της πλατφόρμας [ i ] της Fronius, έχουν σχεδιαστεί και υπολογιστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια για να προσφέρουν ακριβώς όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Για κάθε πιθανή εφαρμογή, ο στόχος δεν είναι τίποτα λιγότερο από την τελειότητα την ίδια. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα, που καθιστά κάθε ενιαίο βήμα λειτουργίας όσο το δυνατόν ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Από την ανάφλεξη έως το τέλος της συγκόλλησης και από την στιγμιαία συγκόλληση έως τη διαμόρφωση της άκρης της ακίδας βολφραμίου.
Στις δύσκολες μέρες που περνάει τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία των κατασκευών, το βασικότερο κριτήριο για αυτόν που θα σκεφτεί να επενδύσει σε ένα ψηφιακό σύστημα συγκόλλησης, είναι να εξασφαλίσει την αγορά αυτή με μηδενισμό των ρίσκων της επένδυσης. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επένδυσης είναι και η περίοδος εγγύησης των συστημάτων η οποία για αυτές τις πηγές ξεκινάει με 3 ΧΡΟΝΙΑ με δυνατότητα επέκτασης τα πέντε.
Η μεγάλη διάρκεια εγγύησης από έναν Αυστριακό κατασκευαστή, αποδεικνύει και την ποιότητα κατασκευής του συστήματος και εξασφαλίζει στον μελλοντικό επενδυτή ένα πιο ήσυχο ύπνο, για τουλάχιστον όσο το σύστημά του είναι ακόμα σε εγγύηση.

FRONIUS TransTig 230i & MagicWave 230i!

Γι αυτόν που αναζητά τα απόλυτα επαγγελματικά ψηφιακά συστήματα, την καλύτερη ποιότητα συγκόλλησης και την Νο 1 τεχνική υποστήριξη μετά την πώληση.