Νέα

FRONIUS TPS/i – Intelligent Revolution

Γράφει ο
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Το ΣΥΣΤΗΜΑ που προηγείται της εποχής του

Το 1945 ο Gunter Fronius, ξεκίνησε στο Pettenbach της Αυστρίας, να υλοποιεί το όραμα του, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μία επιτυχημένη ιστορία. Ακόμα και από την αρχή, ο στόχος ήταν ένας: ¨να γίνει η αποκρυπτογράφηση του DNA του τόξου της συγκόλλησης ¨. Και αυτό μπορούσε να γίνει μόνο δημιουργώντας το τέλειο σύστημα συγκόλλησης. Και τελικά το πέτυχε ! Η Fronius έγινε ηγέτης παγκοσμίως στο τομέα της τεχνολογίας και της ποιότητας και με σκεπτικό πάντα την υπέρβαση των ορίων , αντί να πηγαίνει βήμα βήμα όπως οι άλλοι, καινοτομεί και δημιουργεί με αλματώδεις ρυθμούς. Σήμερα η Fronius έχει καταφέρει να έχει πάνω από 3.300 υπαλλήλους όπως επίσης και να έχει στην κατοχή της, πάνω από 850 ενεργές ευρεσιτεχνίες.
Σημείο εκκίνησης της τεχνολογίας των συγκολλήσεων
Το σημείο εκκίνησης της ευφυούς επανάστασης είναι η ριζικά νέα MIG/MAG πλατφόρμα συγκόλλησης TPS/i (Trans Process Solution), η οποία ανοίγει νέους δρόμους στη βιομηχανία. Το σύστημα αυτό υπερβαίνει όλα τα όρια που υπήρχαν έως σήμερα.
Ο χρήστης επωφελείται από τις δυνατότητες επιλογών και προσαρμογών ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του, όπως επίσης και από τις δυνατότητες μελλοντικών αναβαθμίσεων μέσω ευφυών και εκτεταμένων λειτουργιών διασύνδεσης. Αυτό προσφέρει ευελιξία στη λειτουργία και ατελείωτη απόδοση.
Συμβίωση της αλληλεπίδρασης , της ιδιαιτερότητας & της προόδου
Το σύστημα TPS/i είναι μια παγκόσμια πρωτοπορία. Σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από την αρχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να παρέχει βελτιωμένες δυνατότητες συγκόλλησης , να βελτιστοποιεί την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής και να τελειοποιεί τον χειρισμό. Ο σχεδιασμός των δυνατοτήτων επέκτασης, προσφέρει ευκολία στις ανάγκες συγκόλλησης κάθε χρήστη. Το σύστημα TPS/i έχει προσεγγίσει ήδη, το μέλλον της συγκόλλησης.
Αλληλεπίδραση
Ένας νέος κόσμος επικοινωνιών ανοίχτηκε με την άφιξη του συστήματος TPS/i . Είναι πολύ περισσότερα από ένα ¨εργαλείο¨. Είναι ένας συνέταιρος στην συγκόλληση, που επικοινωνεί με τον χρήστη με πολλούς και διάφορους τρόπους. Η ευκολονόητη οθόνη με απλούς γραφικούς χαρακτήρες , παρέχει πληροφορίες όλων των παραμέτρων στο χρήστη και παράλληλα εντοπίζει αυτόματα όλα τα παρελκόμενα του συστήματος και προειδοποιεί για τυχόν ασυμβατότητες. Πέρα από τα πολλά ακόμα χαρακτηριστικά, η μικρή οθόνη η οποία είναι ενσωματωμένη στη τσιμπίδα Jobmaster, παρέχει στο χρήστη έλεγχο της πηγής από τη θέση συγκόλλησης. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα απομακρυσμένης συντήρησης και ανάλυσης συστήματος μέσω internet.
Ιδιαιτερότητα
Η ιδιαιτερότητα του συστήματος είναι το επεκτεινόμενο σενάριο του. Ένα μηχάνημα ? ατελείωτες δυνατότητες. Το σύστημα TPS/i έχει σχεδιαστεί με τον πυρήνα του σε μία βασική έκδοση, αλλά όμως, με δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, η δυνατότητα αλλαγής ενός standard συστήματος σε παλμικό, γίνεται πολύ απλά μόνο με μία αναβάθμιση. Η πρόσθεση νέων χαρακτηριστικών είναι πολύ απλή και γίνεται μέσω USB stick ή μέσω internet, όπως γίνεται και η αναβάθμιση νέου λογισμικού. Η αρχιτεκτονική του συστήματος παρέχει ευελιξία σε ότι και αν το μέλλον επιφυλάσσει. Με αυτόν τον τρόπο, ιδιότητες οι οποίες είναι ακόμα ονειρεμένες, μπορούν μια μέρα να γίνουν πραγματικότητα στο ίδιο αυτό σύστημα. Επανάσταση σήμερα ? εξέλιξη αύριο.
Πρόοδος
Οι κεντρικές λειτουργίες του συστήματος TPS/ i σχεδιάστηκαν εξολοκλήρου από την αρχή προσφέροντας ανώτερες συγκολλητικές ιδιότητες. Η απόδοση του πολύ ταχύτερου επεξεργαστή, έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να μετρηθούν πολλές από τις τιμές της διαδικασίας . Έτσι , μπορεί να αναλυθεί και παράλληλα να ελεγχθεί η διαδικασία συγκόλλησης, με πιο απόλυτο τρόπο και με πολλές θετικές συνέπειες: όπως λιγότερο πιτσίλισμα στην συγκόλληση βαθιάς διείσδυσης, βελτιωμένη αποκόλληση σταγόνας , περισσότερη σταθερότητα στο τόξο με παράλληλα υψηλή ταχύτητα συγκόλλησης , ελεγχόμενες ιδιότητες ανάφλεξης και πολλά ακόμα πλεονεκτήματα. Η συγκόλληση δεν ήταν ποτέ τόσο απλή και με τόση εντυπωσιακή ποιότητα.
Βελτίωση : Ένα τόξο το οποίο προηγείται της εποχής του
Η νέα αρχιτεκτονική του συστήματος υψηλής ταχύτητας, προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στο τόξο, δίνοντας τη δυνατότητα καλύτερης κατανόησης και παράλληλα, καλύτερου ελέγχου. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, όπως γρηγορότερη και ασφαλέστερη διαδικασία συγκόλλησης με παλμούς, ελάχιστο πιτσίλισμα, τέλεια ανάφλεξη, ομοιόμορφη διείσδυση και πολλά άλλα. Με απλά λόγια: Κάνει την συγκόλληση σταθερότερη και καθαρότερη και παράλληλα ταχύτερη. Κανένα άλλο σύστημα δεν μπορεί να πλησιάσει τις αποδόσεις του.
Low Spatter Control : LSC
Η νέα συνεργειακή γραμμή συγκόλλησης LSC μειώσει στο ελάχιστο το πιτσίλισμα. Αυτό επιτυγχάνεται , διότι μεγάλος όγκος δεδομένων επεξεργάζεται δυναμικά με τρομερή ταχύτητα και το σύστημα αναγνωρίζει απόλυτα και ακαριαία, τις συνθήκες του τόξου ανά πάσα στιγμή. Στη συνέχεια, αυτόματα ρυθμίζει τις παραμέτρους αντίστοιχα. Η συνέπεια είναι να προσφέρει μία μοναδική διαδικασία βαθιάς διείσδυσης με ελάχιστο πιτσίλισμα.
Επίσης, διατίθεται και με προαιρετικό εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να μειώσει το ρεύμα ακόμα πιο γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται λιγότερο πιτσίλισμα, ακόμα και με μακριά σε μήκος καλώδια & σωλήνες . Είναι ιδανικός εξοπλισμός για ρομποτικές εφαρμογές.
Pulse Multi Control : PMC
Η νέα συνεργειακή γραμμή PMC προσφέρει απόλυτο έλεγχο στο παλμικό τόξο, γιατί τα δεδομένα επεξεργάζονται ταχύτητα με παράλληλη ανίχνευση της όλης διαδικασίας , κάτι που προσφέρει τεράστια βελτίωση στην αποκόλληση της σταγόνας. Τέλειο για κάποιον που χρειάζεται μεγαλύτερης ταχύτητας συγκόλληση, σταθερότητα τόξου και ταυτόχρονα, αμετάβλητη διείσδυση.
Χαρακτηριστικά σταθερότητας διείσδυσης
Ο ενεργός έλεγχος του σύρματος , προσφέρει σημαντικά οφέλη στα συγκολλητικά αποτελέσματα, χωρίς να επηρεάζεται από την απόσταση της τσιμπίδας. Το τόξο γίνεται δραματικά πιο σταθερό και η διείσδυση είναι πιο αμετάβλητη. Το λειτουργικό εύρος των χαρακτηριστικών διείσδυσης μπορεί να ρυθμιστεί βηματικά από τον χρήστη.
Τέλεια ανάφλεξη
Η ενέργεια ανάφλεξης του τόξου, είναι ευφυέστατα προσαρμοσμένη στη λειτουργία συγκόλλησης. Εξαρτώμενη από την πραγματική θερμοκρασία του σύρματος κατά την έναυση του τόξου, ακαριαία ανεβάζει ή μειώνει την ενέργεια που χρειάζεται . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τέλεια ανάφλεξη η οποία είναι επαναλαμβανόμενη κάθε φορά.
Τσιμπίδα συγκόλλησης
Μοναδικά άψογη, με άψογα χαρακτηριστικά
Η νέα γενιά τσιμπίδων της Fronius προσφέρει τα καλύτερα χαρακτηριστικά σε αερόψυκτες και υδρόψυκτες εφαρμογές. Τα αναλώσιμα και τα παρελκόμενα της , ταιριάζουν απόλυτα με την πηγή ισχύος. Το σύστημα ψύξης έχει τελειοποιηθεί, ο χειρισμός έχει απλοποιηθεί και η άνεση του χρήστη έχει γίνει ακόμα καλύτερη. Αυτό οδηγεί στη μέγιστη ακρίβεια και στη μέγιστη ανθεκτικότητα.
Οι τσιμπίδες έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν στο χρήστη μοναδικές δυνατότητες. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:
? Τσιμπίδα MULTILOCΚ
Το σώμα της τσιμπίδας μπορεί να περιστραφεί 360ο και έτσι επιτυγχάνονται συγκολλήσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία. Η θέση 0ο μπορεί να ¨κλειδωθεί¨ από αντιστρεπτικό μηχανισμό. Ο καινούργιος αντάπτορας μπλοκαρίσματος διαρροής του νερού, προλαμβάνει την απώλεια όταν αλλάζουμε τον λαιμό.
? Φωτισμός LED
Ένα LED παρέχει καλύτερο έλεγχο και άνεση στη συγκόλληση. Αυτό είναι ενσωματωμένο στην χειρολαβή. Τέλειο για σκοτεινά σημεία.
? Πρωτοποριακό ψυκτικό σύστημα
Οι νέες τσιμπίδες ανεβάζουν τον πήχη στην τεχνολογία της ψύξης. Στις υδρόψυκτες τσιμπίδες το κύκλωμα ψύξης έχει φτάσει στο πιο μακρύ σημείο, κοντά δηλαδή στο μπεκ. Η ειδικά σχεδιασμένη γεωμετρία του μπεκ και του φλογοκρύπτη, βοηθούν στο να απορροφούν λιγότερη θερμοκρασία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της έως και 70 C ο . Αυτή η νέα τεχνολογία ψύξης προσφέρει μεγαλύτερο κύκλο εργασίας στη συγκόλληση, αλλά και στα αναλώσιμα.
Π.χ. μία απόδειξη του πόσο αποδοτική είναι , όταν συγκολλάμε με 500 Α, μόνο μετά από διάστημα 1 ½ λεπτό περίπου, μπορούμε να απομακρύνουμε τον φλογοκρύπτη από τον λαιμό, μόνο με γυμνά χέρια.

PULLMIG: η ελαφρύτερη τσιμπίδα Push-Pull στον κόσμο
Η νέα τσιμπίδα PULLMIG της Fronius ζυγίζει μόνο το 1/3 του βάρους των συμβατικών μοντέλων. Ο σχεδιασμός είναι τόσο στιβαρός και ¨μαζεμένος¨ που δύσκολα καταλαβαίνεις την διαφορά μεταξύ απλής χειροκίνητης και PullMig τσιμπίδας. Και το καλύτερο; Η ακρίβεια της τροφοδοσίας σύρματος δεν συγκρίνεται. Είναι μια αξιοσημείωτη διαφορά, από ότι γνωρίζαμε ως σήμερα.

Ανθεκτικότητα
Το σύστημα TPS/i έχει πολύ στιβαρή κατασκευή και υψηλής ποιότητας υλικά. Είναι δοκιμασμένο να αντέχει στις χειρότερες συνθήκες και αποδίδει στο μέγιστο αυτά που υπόσχεται. Τα τεστ αντοχής που περνάει είναι πολύ απαιτητικά και το αποτέλεσμα που τελικά προσφέρει ανταποκρίνεται άριστα στις προσδοκίες των χρηστών του.

Ο κύριος Heinz Hackl υπεύθυνος της ανάπτυξης της Fronius, έχοντας δει με τα ίδια του τα μάτια όλη την πορεία της Fronius τα τελευταία 20 χρόνια, πιστεύει ότι ενώ η καινοτομία ήταν πάντα στην φιλοσοφία της Fronius, η ανάπτυξη της TPS/i έφτασε σε ανώτερα επίπεδα.

Για κείνον η TPS/i έχει μια 7η αίσθηση! Ανακαλύψτε την!