Νέα

FRONIUS Highlights στην SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2017

Η FRONIUS ασχολείται με την ψηφιοποίηση για πάνω από 20 χρόνια. Μέσα σε αυτή την περίοδο η τάση της Industry 4.0, είχε γίνει κομμάτι της τεχνολογίας της συγκόλλησης. Στην διεθνή έκθεση SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2017 ο οίκος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα highlights του Fronius Perfect Welding Division, εστιάζοντας στην ψηφιοποίηση και στην οικειότητα προς τους πελάτες της.
Στην έκθεση αυτή έγινε πραγματικά ένας χαμός. Λαοθάλασσα επισκεπτών από τις 4 γωνίες του κόσμου κατέκλισαν όλες τις αίθουσες επί 5 μέρες. Η έκθεση αυτή, είναι και η μεγαλύτερη του κόσμου σε συστήματα συγκόλλησης και κοπής και πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια. Είναι πραγματικά η πιο θεαματική έκθεση που μπορεί κάποιος να δει. Όποιος την επισκέπτεται, προσπαθεί να πάρει ¨μυρωδιά¨ από τις τελευταίες τεχνολογίες του μέλλοντος και ότι πιο εξωπραγματικό υπάρχει σήμερα στον τομέα των συγκολλήσεων. Το Stand της FRONIUS, ήταν ξανά το πιο MUST μέρος για να δεις αυτές τις τεχνολογίες. Σε ένα μοναδικά σχεδιασμένο χώρο πάνω των 1000 τετραγωνικών μέτρων, ο οίκος παρουσίασε τις τελευταίες καινοτομίες. Δεν ήταν μόνο οι επισκέπτες περίεργοι να δουν τα τελευταία επιτεύγματα της Fronius αλλά και οι δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, που παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα. Εκτός από τα μοναδικά καινοτομικά συστήματα που υπήρχαν στο χώρο, υπήρχε αναρτημένο παντού σε γιγάντιες αφίσες και το νέο Slogan της Fronius:
΄΄What’s your welding challenge? Let’s get connected’’.
Αυτό το σλόγκαν ήταν και είναι και ο διαγωνισμός της Fronius στον οποίο μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας από εσάς. Ο διαγωνισμός λήγει τον Ιανουάριο. Η Fronius ψάχνει τις πιο δύσκολες προκλήσεις συγκόλλησης σε όλη την γη. Οποιοσδήποτε έχει μια δύσκολη εφαρμογή μπορεί να την παρουσιάσει ως δική του πρόκληση συγκόλλησης στην Fronius. Οι πιο δύσκολες προκλήσεις θα περάσουν στην ουσία στον τελικό και η Fronius θα αναλάβει να τις βγάλει εις πέρας. Αυτοί που θα έχουν προτείνει αυτές τις προκλήσεις, θα μεταβούν και θα φιλοξενηθούν από την Fronius Αυστρίας με όλα τα έξοδα πληρωμένα, για να παραλάβουν τα βραβεία τους και να πάρουν μέρος σε διάφορα events που θα έχει οργανώσει ο οίκος ειδικά γι αυτούς.
Στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν μερικές από τις καινοτομίες της έκθεσης, όπως το WeldCube λογισμικό για παρακολούθηση τιμών συγκόλλησης, το σύστημα TPS/i με την βασική ρομποτική τσιμπίδα Push, την PushPull και την PowerDrive και το νέο ArcTig σύστημα, που έχει ξεπεράσει το ήδη ταχύτατο Plasma Welding.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν επίσης :
1) οι ψηφιακές λύσεις που προσφέρει η Fronius στους συγκολλητές και
2) το πως η Industry 4.0 έχει ενσωματωθεί σε χειροκίνητα συστήματα του οίκου.
Τέλος οι ενδιαφερόμενοι μπόρεσαν και κατέβασαν την εφαρμογή WeldConnect της Fronius η οποία διατίθεται για iOS και Android και βοηθάει στην εύρεση των ιδανικών παραμέτρων συγκόλλησης ανάλογα με την εφαρμογή. Επίσης αποθηκεύει εργασίες και μπορεί να τις στείλει στα συστήματα TPS/i. Στην ουσία ο μηχανικός συγκόλλησης ή ο συγκολλητής, εφόσον έχει την εφαρμογή που θέλει να εκτελέσει στα σχέδια, ακολουθεί τα παρακάτω βήματα: επιλέγει το συγκολλητικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσει πχ. TPS 320i ή TPS 400i Advance κλπ, το υλικό πλήρωσης π.χ. χάλυβα, αλουμίνιο κλπ, το αέριο προστασίας ArCO2, Argon κλπ, το σύρμα συγκόλλησης, π.χ. μασίφ, παραγεμιστό κλπ, τη θέση συγκόλλησης π.χ. οριζόντια, ανεβατό κλπ, το πάχος του μετάλλου βάσης μαζί με τα στοιχεία του π.χ. φρέζα, διάκενο ρίζας, κλπ, τα πάσα που πρέπει να περάσει 1ο πάσο, 2ο κλπ και στην συνέχεια η εφαρμογή του δίνει τις απαραίτητες παραμέτρους για την συγκεκριμένη συγκόλληση. Αυτές οι παράμετροι περιλαμβάνουν τα αμπέρ συγκόλλησης , τα Volt, την ταχύτητα σύρματος και την ταχύτητα συγκόλλησης. Επίσης παρέχει κα επιπλέον στοιχεία όπως Kg / h και kJ/cm. Όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να σωθούν ως εργασία. Η μεταφορά από το κινητό προς το σύστημα συγκόλλησης μπορεί να γίνει απλά με σκανάρισμα του QR Code που φέρει πάνω η πηγή ισχύος, ή απλά στέλνοντας την εργασία μέσω της IP address που έχει η πηγή. Έτσι δεν θα χρειαστεί να περάσει ο μηχανικός ή ο συγκολλητής χειροκίνητα στο σύστημα, όλες τις παραμέτρους συγκόλλησης.
To Stand της Fronius ήταν το πιο εντυπωσιακό γιατί ήταν προσεγμένο και ειδικά σχεδιασμένο για να αναδείξει τα ψηφιακά τεχνολογικά επιτεύγματα του οίκου. Σε κάθε τμήμα παρουσιάζονταν κομμάτι κομμάτι οι τεχνολογίες που διαθέτει η Fronius. Στο κέντρο του Stand, ένα γιγάντιο και τρισδιάστατο ψηφιακό τόξο συγκόλλησης έδειχνε τον προσανατολισμό που έχει η Fronius τα τελευταία 20 χρόνια και το που έχει φτάσει σήμερα η τεχνολογία της. Κάθε τμήμα περιμετρικά του τόξου αυτού, παρουσίαζε και ένα τεχνολογικό επίτευγμα του οίκου.
Στο τμήμα με τα νέα συστήματα συγκόλλησης TransPocket 150 & TransPocket 180, λανσαρίστηκαν και τα 2 νέα πολυμηχανήματα TransSteel 2200 & TransSteel 2700, τα οποία είναι για MIG/MAG, TIG & MMA διαδικασία. Αυτά τα συστήματα έγιναν διαθέσιμα για το ευρύ κοινό αμέσως μετά την λήξη της έκθεσης. Επίσης παρουσιάστηκαν τα νέα μοντέλα TransTig 230i, MagicWave 190 και MagicWave 230i, αλλά αυτά θα είναι διαθέσιμα για το κοινό το πρώτο τρίμηνο του 2018. Στο τμήμα με τα ρομποτικά συστήματα υπήρχαν οι νέες ρομποτικές τσιμπίδες, το απόλυτο συγκολλητικό ρομποτικό σύστημα TPS/i, το υβριδικό Laser Welding και το νέο επίτευγμα υψηλής ταχύτητας και απόδοσης ArcTig. Στο τμήμα αυτοματισμού παρουσιάστηκαν τα συστήματα Orbital Welding, βαγονάκια σε ράγες και τα μαγνητικά βαγονάκια. Σε ξεχωριστό τμήμα παρουσιάστηκαν οι νέες ηλεκτροπόντες της Fronius που προορίζονται και αυτές κυρίως για αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα συγκολλητικά κέντρα με ζωντανές επιδείξεις πολύ έμπειρων συγκολλητών, ήταν και τα πιο συνωστισμένα από κόσμο. Ειδικά στο ένα όπου συγκολλητής ήταν κοπέλα και συγκολλούσε αλουμίνια 1, 5 χιλιοστών με σύστημα Cold Metal Transfer. Ακριβώς στο κέντρο δίπλα στο τρισδιάστατο ψηφιακό τόξο υπήρχε το κέντρο εκπαίδευσης εικονικής συγκόλλησης με 2 Virtual Welding Centers και ζωντανές demo εκπαιδεύσεις σε όποιον ήθελα να δοκιμάσει.
Πραγματικά η Fronius με αυτήν την διεθνή παρουσία, έκανε πάλι την διαφορά και τοποθετήθηκε στην ηγετική θέση που της αρμόζει. Το ραντεβού πάλι σε 4 xρόνια είναι ήδη κλεισμένο, από όλους όσους επισκέφτηκαν και φέτος το Stand της FRONIUS.