Νέα

CONTEC / FRONIUS

Παράμετροι συγκόλλησης μέσα σε προκαθορισμένα όρια

Στη συγκόλληση MIG/MAG η μεταφορά της ενέργειας από την πηγή ισχύος στο σύρμα συγκόλλησης, γίνεται μέσω του ακροφύσιου (μπεκ) .Η τριβή του σύρματος στο εσωτερικού του μπεκ σε συνδυασμό με την θερμική καταπόνηση, δημιουργούν την εκτεταμένη φθορά του. Μία ανεπιθύμητη «παρενέργεια» αυτής της φθοράς , είναι το άνοιγμα της οπής του μπεκ. Αυτό σημαίνει στην ουσία, αλλαγή της θέσης, του σχήματος και του κεντραρίσματος του σύρματος. Όλες αυτές οι αλλαγές δημιουργούν πολλά προβλήματα τα οποία δεν είναι εύκολα ελεγχόμενα και επηρεάζουν άμεσα τις παραμέτρους συγκόλλησης όπως επίσης και τη σταθερότητα της όλης διαδικασίας.

Η κατάσταση αλλάζει τελείως όταν χρησιμοποιούμε την τεχνολογία Contec από την FRONIUS. Τα διαιρούμενα αυτά μπεκ δημιουργούν μια ειδική γεωμετρία, η οποία εξασφαλίζει τη σωστή επαφή και πίεση μεταξύ του αναλωσίμου και του σύρματος, μέσα σε κάποια προκαθορισμένα όρια. Η τριβή συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του αναλωσίμου Contec. Η Fronius προσφέροντας στους χρήστες της αυτήν την επιλογή, εξασφάλισε πρακτική λύση σε προβλήματα, που δεν μπορούσαν δεκαετίες τώρα να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί της τεχνολογίας των συγκολλήσεων. Οι χρήστες επωφελούνται από τη σταθερότητα της διαδικασίας, ειδικά σε αυτοματοποιημένες γραμμές συγκόλλησης, όπου απαιτούνται υψηλές ακρίβειες και αυξημένη παραγωγικότητα.

ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στα συστήματα συγκόλλησης, η επαφή του σύρματος δημιουργεί μία ¨γέφυρα¨ μεταφοράς της ενέργειας. Οι μεγάλες δυνάμεις επαφής που ασκούνται από την κινητική ενέργεια του τροφοδότη σύρματος και η συνεχιζόμενη θερμότητα που δημιουργείται από την τριβή, καθορίζουν το σημείο αυτό, ως την ¨αχίλλειο πτέρνα¨ της όλης διαδικασίας. Αυτό ακριβώς το σημείο είναι και το πιο δύσκολα ελεγχόμενο. Αυτό περιλαμβάνει τις επιδράσεις που ασκούν οι παράμετροι συγκόλλησης σε συνάρτηση με τη συνεχιζόμενη αλλαγή της φθοράς που δημιουργείται στο αναλώσιμο. Το σύρμα εσωτερικά του μπεκ τρίβεται συνήθως μονόπαντα και με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η διάμετρος της οπής του σε σχήμα ακαθόριστο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αύξηση της αντίστασης με αλλαγή της έντασης του ρεύματος συγκόλλησης και της τάσης. Με τη σειρά του αυτό οδηγεί και σε άλλες παράπλευρες ¨παρενέργειες¨, όπως διαφορές στην ποιότητα της συγκόλλησης στην αρχή και στο τελείωμα της κουλούρας του σύρματος και διαφορετικές καταστάσεις θερμότητας, ανάλογα με την ποιότητα επαφής του σύρματος συγκόλλησης. Σήμερα, οι συγκολλητές που θέλουν μεγαλύτερο έλεγχο στην ποιότητα της συγκόλλησης, λιγότερα προβλήματα και γενικά λιγότερες διακοπές, αλλάζουν συχνότερα τα φθαρμένα μπεκ, κάτι που φυσικά ανεβάζει και το κόστος της παραγωγής.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ

Οι πιθανές λύσεις που είχαν ως κύριο στόχο την αύξηση της πίεσης τριβής στο εσωτερικό του μπεκ για την καλύτερη μεταφορά της ενέργειας, ήταν περιορισμένες. Η αναγκαστική αύξηση της πίεσης τριβής, δημιουργούσε αυξημένη θερμοκρασία με αρνητικά αποτελέσματα στην ηλεκτρική αγωγιμότητα και στην ενεργειακή απόδοση της όλης διαδικασίας.

Η μόνη λύση στο πρόβλημα βρέθηκε στα αναλώσιμα Contec της FRONIUS, που επιτρέπουν μία προεπιλεγμένη πίεση επαφής, η οποία καθορίζεται από κριτήρια ανάλογα με την εφαρμογή. Παρέχει μια αξιόπιστη διαδικασία, που βασίζεται εξ ολοκλήρου στον μηχανολογικό σχεδιασμό και την γεωμετρία. Το σύρμα αγκαλιάζεται από το διαιρούμενο μπεκ και κεντράρεται στο μέσο του. Αν και το Contec δεν εξαλείφει την φθορά, την ελέγχει όμως σε τέτοιο βαθμό, όπου το αποτέλεσμα είναι αρκετά σταθερό και προβλέψιμο.

Για να το επιτύχει αυτό η Fronius , έκανε αμέτρητα τεστ εικονικής μεθόδου φθοράς αναλωσίμων. Διαπιστώθηκε ότι οι γεωμετρικές συνθήκες του μπεκ συγκόλλησης πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε η επαφή να γίνεται μόνο στην μπροστινή μεριά του μπεκ. Το μέγιστο stick out του σύρματος εξασφαλίζει ότι το σύρμα δεν θα λιώσει πρόωρα και μεταξύ της ζώνης τριβής και του τόξου της συγκόλλησης. Επίσης η ζώνη επαφής πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να μην κινδυνεύει το μπεκ από βουλώματα, σε περίπτωση ανεπιθύμητου ¨χάσιμου¨ της επαφής του σύρματος. Η σχέση τριβής και φθοράς η οποία καθορίζεται από την ασκούμενη πίεση, παραμένει σταθερή καθ όλη τη διάρκεια ζωής του αναλωσίμου.

ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ

Τα αναλώσιμα Contec παρέχουν την τέλεια επαφή μέσω δύο κωνικών διαιρούμενων κελυφών, όπου ένα ρυθμιζόμενο ελατήριο τα πιέζει μεταξύ τους και αγκαλιάζουν το σύρμα της συγκόλλησης. Η επαφή γίνεται στο μπροστινό μέρος του αναλωσίμου. Κατά την λειτουργία συγκόλλησης της τσιμπίδας, η φθορά του μπεκ εμφανίζεται μπροστά και στο μέσο του. Καθώς το τοίχωμα υποχωρεί λόγω φθοράς, τα διαιρούμενα κελύφη σταδιακά ¨φωλιάζουν¨ το ένα στο άλλο, συνεχίζοντας να παρέχουν καλή επαφή λόγω της άσκησης πίεσης του ελατηρίου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με φθορά στην άκρη τους η ενέργεια μεταφέρετε σωστά, κάτι που δεν θα γινόταν στην περίπτωση συμβατικών αναλωσίμων τα οποία θα είχαν φθείρει το εσωτερικό του μπεκ, με αποτέλεσμα την εμφάνιση όλων των γνωστών προβλημάτων.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας Contec είναι η αυξημένη σταθερότητα και απόδοση της διαδικασίας λόγω των ιδανικότερων συνθηκών. Επίσης η διάρκεια ζωής των αναλωσίμων αυξάνεται 12 – 15 φορές σε σχέση με τα συμβατά αναλώσιμα και 5 – 7 φορές σε σχέση με τα συνηθισμένα γνήσια αναλώσιμα της Fronius. Και στις 2 περιπτώσεις ο τελικός χρήστης είναι αυτός που ευνοείται από τη χρήση τους. Η σωστή άσκηση της πίεσης του ελατηρίου, μπορεί να προσφέρει το μέγιστο αποτέλεσμα σε ποιότητα συγκόλλησης και διάρκεια ζωής του αναλωσίμου. Επίσης σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η σωστή διείσδυση στο μέταλλο της βάσης καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του Contec, κάτι το οποίο δεν φαίνεται οπτικά σε κανένα τύπο αναλώσιμο είτε συμβατό είναι αυτό, είτε γνήσιο. Όσο πιο κακής ποιότητας είναι το αναλώσιμο, τόσο πιο πολύ επηρεάζεται και η διείσδυση λόγω της μη ιδανικής μεταφοράς της ενέργειας συγκόλλησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την φαινομενική σωστή ποιότητα ραφής. Αλλά η αντοχή της συγκόλλησης μειώνεται συνεχώς όσο το αναλώσιμο φθείρεται και δεν μεταφέρει σωστά την ενέργεια. Αυτό ξεκινάει άμεσα με τα συμβατά αναλώσιμα λόγω κακής ποιότητας μετάλλου. Το Contec εξασφαλίζει την αντοχή που απαιτείται και τη μείωση του κόστους από μη περαιτέρω επεξεργασία των συγκολλημένων τεμαχίων λόγο λάθους.

Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι αυτό που κυνηγούσαν, κυνηγάνε και θα κυνηγάνε οι βιομηχανίες των συγκολλήσεων. Η Fronius ,πρωτοπόρος όπως πάντα, προσφέρει την απόλυτη λύση που χρειάζεται ο τελικός χρήστης για να μπορέσει πραγματικά να μειώσει το κόστος παραγωγής και παράλληλα να αυξήσει την ποιότητα των κατασκευών.

Αυτή η λύση ακούει στο όνομα Contec FRONIUS και είναι η τεχνολογία επαφής του μέλλοντος.