Νέα

Προστασία με πιστοποιημένα συστήματα απαγωγής καπναερίων της AERSERVICE

Γράφει ο:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4 Pro Μον. ΕΠΕ
Αντιπρόσωπος AERSERVICE SRL

Προστασία με πιστοποιημένα συστήματα απαγωγής καπναερίων

Υγεία πάνω από όλα! Η κλασική «ατάκα» που λένε όλοι σε κάθε περίσταση. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική τελικά είναι η υγεία για τον κάθε άνθρωπο. Για να την έχεις βέβαια, πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα γίνεται. Αν βέβαια είσαι συγκολλητής τότε αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο, γιατί είσαι στην πρώτη γραμμή του «πολέμου». Ο πρώτος που δέχεται τα πιο σκληρά «χτυπήματα» υγείας. Η εργασία του συγκολλητή είναι μία από τις πιο σημαντικές δουλειές στις μεταλλικές κατασκευές, αλλά είναι εξίσου και η πιο ανθυγιεινή. Ο χώρος εργασίας των συγκολλητών συνήθως κατακλύζεται από πληθώρα ρυπογόνων ουσιών, όπως αιωρούμενα σωματίδια σκόνης, χρώματος και καπνού, που καταλήγουν τελικά στους πνεύμονες τους.
Σε όλον τον κόσμο ανεξαρτήτως, υπάρχουν συγκολλητές 60 ετών και άνω, που μετανιώνουν που δεν έπαιρναν στα νιάτα τους μέτρα προστασίας όταν συγκολλούσαν. Είναι πλέον γεγονός ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ανθυγιεινό περιβάλλον θα καταλήξει στα σίγουρα σε προβλήματα υγείας. Προβλήματα που θα σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο της εργασίας. Το κακό είναι ότι πολλά από τα αίτια που οδηγούν σε αυτά τα προβλήματα είναι αόρατα και περνάνε απαρατήρητα όταν είσαι νέος και «στύβεις» την πέτρα με το χέρι. Δυστυχώς μετέπειτα το καταλαβαίνεις αλλά είναι αργά. Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσεις, ή να περιορίσεις την έκθεσή σου στο ανθυγιεινό αυτό περιβάλλον.
Οι συγκολλητές που εκτίθενται σε επικίνδυνα καπναέρια συνήθως λαμβάνουν προειδοποιήσεις από το σώμα τους. Αυτές δεν πρέπει να αμεληθούν. Για παράδειγμα αν αναπνέεις αέρια ψευδαργύρου για αρκετό χρόνο – κατά την συγκόλληση γαλβανιζέ μετάλλων – τότε θα πάθεις τον λεγόμενο πυρετό από μεταλλικά αέρια (metal fume fever). Τα συμπτώματα είναι κάπως όπως της γρίπης. Εφίδρωση, κρυάδες και στομαχόπονοι είναι τα συνήθη συμπτώματα. Εισπνοή άλλων τύπων καπναερίων όπως του κοινού χάλυβα, μπορεί να έχουν ως συμπτώματα, τη δυσκολία στην αναπνοή, ή την αίσθηση τεράστιου βάρους στο στήθος κατά την διάρκεια του ύπνου. Η μύτη συνήθως φιλτράρει και συγκρατεί ποσότητα καπνού, αναθυμιάσεων και αιωρούμενων σωματιδίων σκόνης. Τα μικρότερα σωματίδια όμως, περνάνε την μύτη, τα ιγμόρεια , κατεβαίνουν στον λαιμό και καταλήγουν στους πνεύμονες. Χωρίς μεγάλη σκέψη και με μαθηματική ακρίβεια, τα μελλοντικά προβλήματα είναι προδιαγραμμένα. Στην καλύτερη περίπτωση οι συγκολλητές αυτοί, θα έχουν αναπνευστικά προβλήματα όταν συνταξιοδοτηθούν. Για την χειρότερη ας μην κάνουμε ούτε αναφορά. Οι συγκολλητές είναι πραγματικά ευάλωτοι σε πολύ επικίνδυνες μελλοντικές ασθένειες.

Οι πιο «ψαγμένες» εταιρίες που νοιάζονται για το προσωπικό τους, θέλοντας να εξασφαλίσουν την ποιότητα ζωής τους, τους παρέχουν συστήματα απορρόφησης καπνού. Συνήθως είναι συστήματα που απομακρύνουν τα καπναέρια εκτός χώρου, ή τα φιλτράρουν επιτόπου συγκρατώντας τα μικρότερα σε διάμετρο σωματίδια που μπορούν να βλάψουν τους εργαζόμενους. Αυτό βοηθάει αρκετά αλλά δεν εξασφαλίζεται στο 100% την απορρόφηση. Αν η είσοδος του χωνιού απορρόφησης είναι ακριβώς πάνω στο κομμάτι που συγκολλάει ο συγκολλητής, τότε θα γίνει καλή απορρόφηση. Απλά τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι εφικτό. Επίσης πολλές φορές οι απαγωγής καπναερίων δεν είναι πιστοποιημένοι γιατί μερικές φορές είναι ιδιοκατασκευές, δεν έχουν την κατάλληλη ποσότητα απορρόφησης που χρειάζεται, ή δεν φέρουν τα ειδικά φίλτρα που συγκρατούν τα βλαβερά σωματίδια. Με λίγα λόγια. Δώρον άδωρον! Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μεγάλα εργοστάσια που εκτελούνται συγκολλήσεις, τα μικρότερα σωματίδια που ¨ξεφεύγουν¨ από τους απορροφητήρες ανεβαίνουν προς τα επάνω στην οροφή και κατεβαίνουν τόσο αργά μετά από πάρα πολλές ώρες, όταν οι συγκολλητές έχουν τελειώσει ήδη την βάρδια τους. Η επόμενη βάρδια λοιπόν αναπνέει αυτά τα σωματίδια. Γι αυτό λοιπόν, η προστασία με σωστό φιλτράρισμα του αέρα με πιστοποιημένα συστήματα είναι μονόδρομος.

Υπάρχουν διάφορα συστήματα απαγωγής καπναερίων και χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
• Συστήματα απαγωγής καπνού πάνω στην μάσκα του συγκολλητή
• Συστήματα απαγωγής καπνού ενσωματωμένα σε τσιμπίδες συγκόλλησης
• Συστήματα σταθερά τοποθετημένα συνήθως σε τοίχο (υπάρχουν και δαπέδου όπως οι πάγκοι συγκόλλησης)
• Συστήματα φορητά για χρήση σε όποιο σημείο συγκολλά ο συγκολλητής
Δυστυχώς το κόστος είναι το σοβαρότερο κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου συστήματος. Για τον λόγο αυτό οι δύο πρώτες επιλογές «κόβονται» από τα τμήματα προμηθειών. Άρα οι επιλογές είναι 2. Τα σταθερά συστήματα και τα φορητά συστήματα.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ
Τα σταθερά συστήματα στηρίζονται συνήθως ψηλά πάνω στον τοίχο ή σε κάποιο μεταλλικό δοκάρι, κοντά στον χώρο που κινείται και εργάζεται ο συγκολλητής, Τέτοια συστήματα είναι τα ICAP και ICAP 2.0 της Ιταλικής εταιρίας AERSERVICE SRL. Συνήθως τα συστήματα αυτά αποτελούνται από το μοτέρ απορρόφησης, ένα μπράτσο με εύκαμπτο σωλήνα ή σωλήνα αλουμινίου και μια σειρά φίλτρων. Αν θέλουμε όμως πιο οικονομική λύση χωρίς να υπάρχει φίλτρο με τους καπνούς να στέλνονται εκτός χώρου, τότε βάζουμε ένα σύστημα με ένα ισχυρό μοτέρ, το οποίο απορροφά τους καπνούς και τους στέλνει σε άλλο δίκτυο σωλήνων. Στην περίπτωση όμως που θέλουμε να φιλτράρουμε τα καπναέρια, υπάρχουν τα συστήματα που φέρουν ειδικά φίλτρα που συγκρατούν τα βλαβερά σωματίδια. Σημαντικό κριτήριο επιλογής κατάλληλου μοντέλου, είναι η ισχύς του μοτέρ και η δυνατότητα απορρόφησης σε m3 / h, η διάμετρος και το μήκος του σωλήνα και φυσικά τα φίλτρα που θα συγκρατούν τα σωματίδια. Στο κομμάτι των φίλτρων, η επιλογή πρέπει να είναι η σωστή αν θέλουμε τα καπναέρια να φιλτράρονται στο μέγιστο και να απελευθερώνονται πάλι στον χώρο. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέγουμε απαγωγείς που φέρουν ειδικά μεταλλικά και συνθετικά φίλτρα, που παγιδεύουν τα μικροσωματίδια και φέρουν επίσης και φίλτρα ενεργού άνθρακα τα οποία καθαρίζουν στο μέγιστο τα αέρια, κρατώντας ακόμα και τις οσμές τους πριν απελευθερωθούν στον χώρο. Στα σταθερά συστήματα ανήκουν 2 ακόμα κατηγορίες: Η κατηγορία των πάγκων συγκόλλησης με ενσωματωμένα φίλτρα, που απορροφούν τα καπναέρια από την επιφάνεια του πάγκου και τα συστήματα BOXA που εκτός από τα καπναέρια συγκρατούν σκόνες από τροχίσματα, αναθυμιάσεις, χρώματα κλπ.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΗΤΑ
Τα φορητά συστήματα κατασκευάστηκαν για την ευκολία μεταφοράς τους σε όλους τους χώρους. Η θέση εργασίας του συγκολλητή δεν είναι σταθερή και έτσι ένα σταθερό σύστημα δεν είναι επαρκές. Τα πιο οικονομικά συστήματα είναι με μοτέρ που βρίσκεται σε φορείο στο δάπεδο και απομακρύνει τα καπναέρια σε εξωτερικό χώρο όπως το μοντέλο FACILE της AERSERVICE. Αυτά όμως δεν φέρουν φίλτρα και αναγκαστικά υπάρχουν σωλήνες στο δάπεδο. Η ιδανικότερη λύση είναι τα φορητά συστήματα με φίλτρα όπως τα AER 101 & AER 102 & 201 που είναι τα μικρότερα σε όγκο φορητά συστήματα, τα EVO 2.0 & EVO 2.1 που είναι η δεύτερη οικονομική κατηγορία και η επαγγελματική σειρά UNI 2.0 που καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες. Μετά πάμε στην κατηγορία UNI 4.0 που είναι πιο ενισχυμένα φίλτρα αλλά μπορούν εκτός από καπναέρια να συγκρατήσουν και σκόνες από τρόχισμα, πλάσμα κοπής και μικροσωματίδια σκουριάς. Τέλος το απόλυτο επαγγελματικό φίλτρο ICAF είναι ότι καλύτερο μπορούμε να έχουμε για το σωστό φιλτράρισμα των καπναερίων. Τα φίλτρα είναι τα ίδια με των σταθερών συστημάτων. Απλά προσθέτουμε ή αφαιρούμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Η επιλογή γίνεται επίσης με την ισχύ του μοτέρ και τη δυνατότητα απορρόφησης σε m3 / h, τη διάμετρο και το μήκος του σωλήνα και φυσικά τα φίλτρα που θα συγκρατούν τα σωματίδια. Τα φίλτρα αυτά πρέπει να έχουν πιστοποίηση τουλάχιστον EN 799 / (F 9) / 95 ή EN 1822 / (H 12) / 99,5. Έτσι οι συγκολλητές θα είναι σίγουροι για την μέγιστη προστασία τους.

Αν είσαστε συγκολλητές και δεν θέλετε να ρισκάρετε την τωρινή αλλά και την μελλοντική υγεία σας, η σωστή επιλογή των κατάλληλων συστημάτων απαγωγής καπναερίων είναι μονόδρομος και οδηγεί στην AERSERVICE.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα της, στην ιστοσελίδα www.aerservice.com