Νέα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΑΛΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ MIG / MAG &

Γράφει o
Εμμανουηλίδης Ιωάννης
4 Pro Ltd / FRONIUS

ΠΑΛΜΙΚΗ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ MIG / MAG

Οι όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις των πελατών για γρηγορότερο χρόνο παράδοσης, καλύτερη ποιότητα ως προς την εμφάνιση και τις προδιαγραφές των ραφών της συγκόλλησης , όπως επίσης και το χαμηλότερο δυνατό κόστος κατασκευής των έργων, ώθησαν τις εταιρίες μεταλλικών κατασκευών στην αγορά νέων επαγγελματικών ψηφιακών μηχανών συγκόλλησης.

Οι παλμικές μηχανές MIG / MAG νέας γενιάς για τη συγκόλληση χάλυβα, αλουμινίου, χαλκού και ανοξείδωτου, παρέχουν σταθερότητα στο τόξο, επαναλαμβανόμενη ποιότητα ραφής και καθαρή συγκόλληση χωρίς καθόλου πιτσίλισμα. Αν και ¨ακριβότερες¨ μηχανές από τις κλασικές μηχανές με μετασχηματιστή, προσφέρουν ότι πραγματικά χρειάζεται ο πελάτης. Φυσικά το ακριβό είναι πάντα σχετικό. Ο επαγγελματίας κατασκευαστής που γνωρίζει επακριβώς το κόστος παραγωγής, μπορεί και να ¨μετρήσει¨ το τι σημαίνει ακριβό και το τι φτηνό. Αρκεί να την έχει ¨πατήσει¨ έστω και μια φορά με κάποια φτηνή αγορά που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

Βασικό πλεονέκτημα λοιπόν, της χρήσης των παλμικών συστημάτων, είναι η συγκόλληση χωρίς πιτσιλίσματα. Μόνο και μόνο από αυτό, το κόστος κατασκευής μειώνεται κατά πολύ. Επίσης δεν υπάρχει πλέον ανάγκη χρήσης τοξικών antispatter προϊόντων κάτι που σημαίνει κυρίως, λιγότερα βλαβερά αέρια για τον συγκολλητή και φυσικά μείωση του κόστους. Οικονομία επίσης προσφέρει και η μη χρήση λειαντικών, ενέργειας, εργατο ωρών, παγίων εξόδων , δοκιμίων, αναλώσιμων συρμάτων, αερίων προστασίας κλπ κλπ. Επίσης η διάρκεια ζωής των αναλώσιμων των τσιμπίδων όπως μπεκ, φλογοκρύπτες, διανομείς αερίου κ.λ.π είναι κατά πολύ μεγαλύτερη γιατί δεν υπάρχουν τα πιτσιλίσματα, τα οποία μπαίνουν στο εσωτερικό του φλογοκρύπτη και καταστρέφουν τα πάντα εσωτερικά.

Τέλος, η επαναλαμβανόμενη ποιότητα συγκόλλησης εξαλείφει τις μελλοντικές πιθανότητες σφαλμάτων. Αυτό σημαίνει εγγυημένη ποιότητα , χωρίς κίνδυνο κατασκευής ακατάλληλων τεμαχίων, τα οποία θα προορίζονταν σε διαφορετική περίπτωση, για μελλοντική ανακύκλωση scrap ή ανακατασκευή, με ότι κόστος αυτό και αν συνεπάγεται.

Η ρύθμιση μιας συνεργειακής παλμικής μηχανής είναι εύκολη και φιλική στον χρήστη. Η επέμβαση στο παλμικό τόξο μπορεί να γίνει μόνο σε περιορισμένα σημεία γιατί η απόδοση του και η ποιότητα της συγκόλλησης καθορίζεται από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Η ρύθμιση του μήκους του τόξου και η δυναμική του παλμού, είναι δύο από τις βασικότερες ρυθμίσεις που συνήθως επεμβαίνει ο συγκολλητής. Επίσης άλλη μία, είναι η ρύθμιση του λεγόμενου ¨διπλού παλμού¨ ή αλλιώς SynchroPuls στην συγκόλληση του αλουμινίου, που σου δίνει την δυνατότητα ρύθμισης της συχνότητας από 0,5 – 5,0 Hz όπως επίσης και την ρύθμιση της διαφοράς της ταχύτητας σύρματος έως και 2,0 μέτρα πάνω από αυτήν που έχουμε επιλέξει. Αυτές είναι και οι ρυθμίσεις, που θα καθορίσουν και την εμφάνιση της ραφής στο αλουμίνιο, την λεγόμενη ¨ψαροκόκκαλο¨.

ΠΑΛΜΙΚΗ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟΞΟ ΒΟΛΦΡΑΜΙΟΥ

Η παλμική συγκόλληση με τόξο βολφραμίου είναι από πιο εξειδικευμένες διαδικασίες συγκόλλησης και συχνά παραπέμπει σε συγκόλληση λεπτών ελασμάτων. Οι μεγάλες απαιτήσεις ποιότητας και εμφάνισης της συγκόλλησης , οδήγησε στην ανάπτυξη των σημερινών επαγγελματικών ψηφιακών συστημάτων TIG.

Τα συστήματα αυτά παρέχουν μοναδικές δυνατότητες και είναι εφοδιασμένα με ειδικές λειτουργίες ελέγχου του παλμικού τόξου. Το αποτέλεσμα είναι, να προσφέρουν στον χρήστη τους σταθερή και αλάνθαστη συγκόλληση, ελεγχόμενη μεταφορά θερμοκρασίας και φυσικά, επαναλαμβανόμενη ποιότητα ραφής.

Από τη χειροκίνητη συγκόλληση μέχρι και τη ρομποτική καλύπτονται όλες οι ανάγκες που μπορεί να έχει ο συγκολλητής. Τα συστήματα λειτουργούν ως σύνολο και συμπεριλαμβάνουν όλα τα παρελκόμενα, όπως τσιμπίδες, καλώδια σύνδεσης, μονάδες ψύξης, συστήματα καταγραφής και αποθήκευσης δεδομένων, ακόμα και θύρες επικοινωνίας, σε περίπτωση που χρειαστεί μελλοντική αναβάθμιση των συστημάτων σε πιο αυτοματοποιημένες παραγωγές με χρήση ρομποτικών βραχιόνων ή αυτόματων γραμμικών συστημάτων.

Σε ότι έχει να κάνει με τον έλεγχο του παλμικού τόξου, οι δυνατότητες παραμετροποίησης του, καλύπτουν όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει ο συγκολλητής. Δύο διαφορετικές εντάσεις ρεύματος, με ποσοστιαία διαφορά στον κύκλο εργασίας και ρυθμιζόμενη συχνότητα από 0,1 – 2.000 Hz είναι μερικές από τις δυνατότητες ελέγχου που προσφέρουν τα επαγγελματικά ψηφιακά συστήματα.

Οικονομία ψηφιακών συστημάτων MIG / MAG & TIG

Τα ψηφιακά συστήματα έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και έντασης, μηδαμινές απώλειες και παράλληλα είναι πιο οικονομικά γιατί καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ενώ παράγουν καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς σφάλματα και χωρίς ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας μετά την συγκόλληση. Επίσης οικονομία προσφέρουν και μερικά από τα χαρακτηριστικά τους, όπως η αυτόματη διακοπή του συστήματος ψύξης ( το οποίο έχει άμεση και αισθητή επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας) και φυσικά η αυτόματη διαμόρφωση της άκρης της ακίδας σε σύστημα TIG, η οποία μειώνει τους χρόνους συγκόλλησης που απαιτούνται από τον συγκολλητή.

Γενικότερα αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οδηγούν στην εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής των μηχανών, σε ένα μικρό αριθμό αναλώσιμων και ουσιαστικά σε χαμηλότερες δαπάνες κάθε εργασίας, κάτι που το έχουν ανάγκη στις μέρες μας οι εταιρίες μεταλλικών κατασκευών. Οπωσδήποτε ένα σύστημα συγκόλλησης που είναι ιδιαίτερα οικονομικώς αποδοτικό, αξίζει κάθε σεβασμό και πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο αγοράς από τους χρήστες.

Τέλεια Συγκόλληση

Τα επαγγελματικά ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης όπως αυτά της Fronius, έχουν σχεδιαστεί και υπολογιστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Για κάθε πιθανή εφαρμογή, ο στόχος δεν είναι τίποτα λιγότερο από την τελειότητα την ίδια. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα, που καθιστά κάθε ενιαίο βήμα λειτουργίας όσο το δυνατόν ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Από την ανάφλεξη έως το τέλος της συγκόλλησης και από την στιγμιαία συγκόλληση έως τη διαμόρφωση της άκρης της ακίδας βολφραμίου σε συγκολλήσεις TIG AC/DC.

Ασφάλεια για τον συγκολλητή

Όλα τα ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης πρέπει να φέρουν το σύμβολο CE και το S που επιτρέπει τη συγκόλληση σε περιορισμένους χώρους ενισχυμένου ηλεκτρικού κινδύνου. Επίσης πρέπει να ικανοποιούνται και όλες τις απαιτήσεις του IEC όπως π.χ. ο βαθμός προστασίας IP 23 ο οποίος δείχνει την αντοχή σε σκόνη και νερό.

Βασικό πλεονέκτημα των επαγγελματικών συστημάτων είναι και ο ελεγχόμενος θερμοστάτης του ανεμιστήρα ο οποίος ενεργοποιείται ανάλογα με την απαίτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όπως επίσης και μείωση της συλλογής ρύπων στο εσωτερικό τους, κάτι που προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια στη ζωή τους.

Για να έχετε άψογο αποτέλεσμα εμφανισιακά και παράλληλα ποιοτικά, πρέπει να πραγματοποιείτε τη συγκόλληση με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και με σύστημα που να παρέχει πάντα επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα, χωρίς να κινδυνεύετε από σφάλματα συγκολλήσεων λόγω αστάθειας του τόξου.

Στις δύσκολες μέρες που περνάει η βιομηχανία, βασικό είναι να εξασφαλίζεται η κάθε αγορά με τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις υποστήριξής από τους αντιπροσώπους, όπως η διάρκεια εγγύησης 4 ετών από τον κατασκευαστή, κάτι που αποδεικνύει την ποιότητα κατασκευής του συστήματος και εξασφαλίζει σε εσάς πιο ήσυχο ύπνο, τουλάχιστον για όσο το σύστημά σας είναι ακόμα σε εγγύηση.

Η επιλογή είναι καθαρά δική σας. Απλά πρέπει να πράξετε ανάλογα και να επιλέξετε το ιδανικό σύστημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες σας και θα εξασφαλίζει την επένδυσή σας στο παρόν και στο απώτερο μέλλον.